We zijn in de laatste dagen van 2019. Is het jaar voor jou ook voorbij gevlogen? Misschien lijken kerst en oud en nieuw nog maar kort geleden en nu staan ze alweer voor de deur. Wat kan er veel gebeuren in een jaar: 365 dagen met voor iedereen ups en downs, voor ons allemaal op een andere manier en met een andere intensiteit. Het kan heel waardevol zijn om een moment voor jezelf te nemen om op dit jaar te reflecteren en te evalueren wat goed ging, wat minder ging, wat fijn was, wat minder fijn was, wat je energie gaf en wat niet, waar je meer van had gewild en waarvan minder.

Misschien kom je erachter dat je gedachten vooral gaan naar wat allemaal niet gelukt is en waar je niet aan toegekomen bent. Het is de neiging van ons overlevingsbrein om vooral stil te staan bij negatieve zaken. Ik wil je uitnodigen om hiervan gewaar te zijn en vooral veel aandacht te besteden aan wat goed is gegaan en is gelukt en jezelf credits en complimenten te geven voor jouw succes in 2019. Als je hier bewust bij stil staat weet ik zeker dat je een heleboel kunt bedenken dat voor jou succesvol was. Doe het met aandacht (mindful), zodat je echt bewust helderheid voor jezelf creëert.

NEEM EEN MOMENT VOOR JEZELF

Creëer echt een moment voor en met jezelf op een manier die fijn en comfortabel is voor jou. Misschien heb je een lekkere stoel en wil je daar lekker in wegzakken en je gedachten over 2019 laten glijden met een lekkere kop thee of koffie, of misschien liever met een glas wijn of iets anders. Of je gaat fijn aan tafel zitten en kies je ervoor om te schrijven over 2019 of voor een andere creatieve expressie zoals tekenen of schilderen. Je kunt denken aan een zacht achtergrondmuziekje of fijn kaarslicht. Een wandeling in de natuur kan ook fijn zijn of je kunt jezelf trakteren op lunch in je favoriete restaurant. Jij weet wat jij fijn vindt, maak een bewuste keuze voor tijd en ruimte met jezelf. Zorg dat je niet gestoord wordt en mediteer een aantal minuten voordat je begint voor optimale aandacht en aanwezigheid.

BLIK TERUG OP ALLE MAANDEN VAN 2019

Laat alle maanden van 2019 eens bewust voorbij komen. Pak bijvoorbeeld je agenda er eens bij en begin in januari. Je komt altijd weer dingen tegen die naar de achtergrond verdwenen waren en je wordt weer bewust van alles wat er in een heel jaar gebeurd is. Je kunt verder reflecteren en evalueren door jezelf vragen te stellen. Hieronder een aantal suggesties. Natuurlijk kun je ook je eigen vragen toevoegen.

  • Wat is er allemaal goed gegaan in 2019?
  • Wat was zakelijk succesvol? En persoonlijk?
  • Wat heeft mij energie gekost, waar wil ik minder van?
  • Wat geeft mij energie, waar wil ik meer van?
  • Welke gedachten heb ik over 2019?
  • Welke gevoelens/ emoties heb ik over 2019?
  • Wat zijn mijn belangrijkste inzichten over 2019?

2019 IN EEN WOORD

Als je 2019 in één woord voor jou persoonlijk zou opschrijven, wat is dan jouw woord?