Gisteren maakte ik een fijne wandeling met een hele waardevolle vriend. We kennen elkaar ruim 17 jaar en hebben al heel wat met elkaar meegemaakt. Gelachen, gedanst, genoten en ook gehuild en elkaars pijn gedeeld. We hebben elkaars beste en slechtste kanten gezien en ervaren. Goed lopende relaties, slecht lopende relaties, leuke werkervaringen, minder leuke werkervaringen, bruiloften, echtscheidingen, geboortes, begrafenissen. Alle ups en downs van het leven. En alles wat daar tussenin zit. Soms hebben we minder contact en soms juist meer. We weten samen dat onze vriendschap waardevol is en dat we voor elkaar klaar zullen staan als het nodig is. Echt een vriendschap met een gouden randje. We kunnen elkaar ook lekker direct vertellen waar het op staat, zowel heel positief als concreet opbouwend. En dan ook echt even aan elkaar zien dat we het pijnpunt van de ander raken. En dat is ok, dat hoort ook bij echte vriendschap. Mooi juist, we praten er over. En dat is super fijn. Gisteren hadden we ook zo een dag. Hij kwam spontaan langs en we hebben elkaar even een spiegel voor gehouden, elkaars mening gevraagd en ontzettend gelachen. En toen kreeg ik ook een heel mooi compliment. Een compliment dat hij al vaker uitsprak. Hij vertelde mij hoeveel waardering en respect hij heeft voor de investeringen die ik de afgelopen jaren in mezelf maakte. In mijn eigen ontwikkeling, door training en coaching op het gebied van zelfbewustzijn en persoonlijke ontwikkeling. Ik stond zelf ook weer even stil bij waarom ik dat deed en nog steeds doe. Dit zijn mijn belangrijkste conclusies:

ZELFONTWIKKELING MAAKT MIJN LEVEN RIJKER

Ik zeg vaak dat ik het leven als mens fantastisch vind. En dat vind ik ook echt. Ik verwonder me vaak over wat wij als mens allemaal kunnen en dat we daarin de enige soort zijn op deze planeet. En tegelijkertijd vind ik het ook complex en ingewikkeld. Dat bedoel ik niet eens zwaar hoor, maar ik vind het serieus wat soms. Al die gedachten, emoties en ervaringen. Gedachten die ik helemaal niet wil hebben, omdat ze oordelend zijn over een ander. Onzekerheden omdat ik me druk maak over de mening van een ander, terwijl ik weet dat ik dan in onnodige angst schiet en in moeilijkheden denk in plaats van mogelijkheden. Alleen vaak realiseer ik me dat dan pas achteraf. Door me te verdiepen in hoe de mens ‘werkt’, wordt dit duidelijker voor mij en kan ik er anders mee omgaan. Leer ik mezelf om bewuster te worden, zodat ik andere keuzes kan maken. Mijn coaches houden me spiegels voor en stellen me rake vragen waardoor ik geprikkeld word om over mezelf na te denken, mezelf te observeren en te reflecteren op wat ik belangrijk vind. Ik merk dat het mijn leven rijker maakt.

IK HEB HET GEVOEL DAT IK IETS BIJDRAAG DOOR MEZELF PERSOONLIJK TE ONTWIKKELEN

Door mij in mezelf te verdiepen en mezelf beter te begrijpen, heb ik het gevoel dat ik iets bijdraag. Door verschillende methoden en technieken te proberen, groei ik als mens. Ik word wijzer door mijn ervaring en door mijn ervaringen te bespreken met anderen. En ook hun verhalen te horen. Doordat ik mezelf beter begrijp en van anderen leer, begrijp ik mensen beter. Natuurlijk werkt het niet voor iedereen hetzelfde. Het helpt wel om nu te begrijpen dat mens zijn gewoon soms complex is. En dat mensen bijvoorbeeld van mening kunnen veranderen. Of mentaal en emotioneel niet op één lijn zitten. Je kunt bijvoorbeeld rationeel iemand vergeven omdat je het begrijpt, maar regelmatig voelt het toch nog pijnlijk. En soms weten mensen iets gewoon niet. Vaak denken we maar dat we meteen een antwoord moeten hebben, terwijl het juist zo verhelderend werkt als we onszelf even tijd en ruimte geven. Er zijn zoveel mensen niet bewust geleerd hebben hoe makkelijk of ongemakkelijk het leven soms kan zijn. Door daar open over te spreken, vragen te stellen en support te bieden heb ik echt het gevoel dat iets bijdraag, ook dat maakt mijn leven rijker.

IK GELOOF ECHT DAT DE BESTE INVESTERING EEN INVESTERING IN MEZELF IS

In het verleden is al vele malen benadrukt dat zelfkennis uitermate belangrijks is. Bekende uitspraken zijn onder andere:

Aristoteles: Knowing yourself is the beginning of all wisdom

Confucius: Real knowledge is to know the extent of one’s ignorance

Plato: The first and best victory is to conquer self

Goethe: As soon as you trust yourself you will know how to live

Jung: Until you make the unconscious conscious, it will direct your life and you will call it fate

Deze uitspraken zijn echt vanuit redenen ontstaan. Toen ik me erin verdiepte zag ik in dat de meeste succesvolle mensen, één of meer coaches of mentoren hebben. Steeds meer management boeken van nu gaan over leiderschap en hoe leiderschap bij een persoon zelf begint. Uiteindelijk is iedereen een leider. We leiden allemaal ons eigen leven. We zouden allemaal ons eigen beste vriend of vriendin moeten zijn. Zo goed voor onszelf zorgen, dat we ook de beste kwaliteit aan anderen kunnen geven. Ik geloof echt dat er geen betere investering is dan de investering in mezelf. Mijn leven is bewuster en zinvoller en dat heeft een ongekende waarde. Mijn niet- objectieve mening is zelf dat zelfkennis voor iedereen de beste investering is. De wereld wordt bewuster, we gaan meer verantwoordelijkheid nemen en dat wordt hoog tijd.

Wil jij ook zelfbewuster worden en jezelf persoonlijk ontwikkelen?

Inmiddels heb ik door al die trainingen, cursussen. boeken, workshops, artikelen en top coaches zelf nu ook een gigantische bron van informatie en middelen. En ervaring opgedaan in vele succesvolle samenwerkingen.

Wil je onderzoeken of wij samen mooie stappen kunnen maken om jouw leven te optimaliseren, neem dan contact op om een gratis skype gesprek te plannen van 15 minuten. Of plan gelijk een Start-Up sessie, waarin we in 1,5 uur helderheid voor jou scheppen en je gelijk met concrete, praktische handvaten naar huis gaat waar je direct profijt van zult hebben. Deze Start-Up sessie kun je nu reserveren en tot en met 31 augustus inplannen voor 99 Euro in plaats van 150 Euro. Ja, ik wil een afspraak maken