“Jij moet echt een keer naar Wim Hof”. Dit was nu de zoveelste keer dat iemand dit tegen mij zei. Misschien moest ik toch een keer gaan kijken. Eigenlijk wilde ik niet, want ik had echt een bloedhekel aan de kou. Toch intrigeerde Wim Hof mij ook, want hij leek in een hele diepe meditatie te zijn tijdens het verbreken van wereldrecords. Wat deed deze man?

Mijn bikini zat in mijn tas toen ik naar zijn workshop ging. Ik dacht echt dat ik deze nooit aan zou doen, want ik was de grootste koukleum die ik zelf kende. In een bad met ijsklontjes zitten stond echt niet op mijn bucketlist. Ik zat liever op de eerste rij voor de open haard. Dit veranderde in een split second toen ik Wim Hof zag. Wat een vrolijke man. Zoveel positieve energie. En wat een wijsheid. Ik raakte helemaal enthousiast en wilde opeens heel graag mijn bikini aan en in dat bad vol ijs stappen.

Adem uit! De eerste seconden sprong mijn hele systeem op Fight/ Flight, maar daar ademde ik doorheen en toen werd het stil. Ik was helemaal in het moment, voelde de kou op mijn huid en gaf me eraan over. Omdat ik er niet tegen vocht kon ik het handelen en had ik het minder koud. Na complete overgave voelde ik van binnenuit warmte ontstaan. Het was stil in mijn hoofd en alles was goed; instant mindfulness. Nadat ik eruit was gestapt voelde ik oerkracht, energie en geluk. Dit is ruim 5 jaar geleden en ik douche nog steeds dagelijks koud af.

KOUD WATER MAAKT WAKKER & MENTAAL HELDER

Het is gewoon anders; een warme of een koude douche. Als je kiest voor koud water, ben je meteen in de ochtend al even lekker uit je comfort zone. Je kunt gelijk kennis maken met je eigen weerstand, angsten en (negatieve) gedachten loop. Want oh wat kunnen we onszelf mooie verhaaltjes vertellen om ergens onderuit te komen en voor gemak te kiezen. Je kunt dit ook met helderheid observeren en jezelf om toch voor het ongemakkelijke te kiezen en die koude douche te nemen. Gewoon lekker doorademen, comfortabel raken met het oncomfortabele en dan jezelf verrassen omdat het toch stiekem eigenlijk wel heel lekker is en voelen hoeveel energie en vrolijkheid er vrijkomt. Als je gaat nadenken of tegen de omstandigheden gaat vechten wordt het moeilijker om ermee om te gaan. Door deze ervaring leer je om je focus te behouden, feiten te accepteren zoals ze zijn en mentaal helder te blijven.

KOUD WATER IS GEZOND

  • Hart- en vaatziekten zijn nog steeds doodsoorzaak nummer 1 in Nederland. Met dagelijks een koude douche train je het cardiovasculaire systeem. Hierdoor werkt het krachtiger en verklein je de kans op gezondheidsproblemen op dit gebied.
  • Door jezelf iedere dag in een stresssituatie te brengen en daar op een gecontroleerde manier mee om te gaan, leer je jezelf ook om met stress om te gaan. Als je dan in een andere stresssituatie komt is het ook makkelijker om hiermee om te gaan.
  • Je versterkt je immuunsysteem, er worden meer witte bloedlichaampjes aangemaakt waardoor je jouw weerstand versterkt
  • Er energie verbetert doordat onder andere je metabolisme versterkt en er meer geluk hormonen vrij komen.

Koud water is een goed begin van je dag als je lekker de hele dag fris en alert wilt zijn. Probeer het eens een paar weken, ook als je alleen al bij het idee de kriebels krijgt. Zelf had ik ooit nooit gedacht dat ik het lekker zou gaan vinden. Nu wil ik niet meer zonder. Gebruik jezelf als laboratorium voor zelfonderzoek en ga de uitdaging aan.