Gun jij jezelf om tijd en ruimte te maken voor echte verbinding met JOU, zodat jij jezelf en anderen het beste kunt geven dat jij te bieden hebt? Voel jij je goed over hoe jij jouw kostbare tijd en energie gebruikt en over de manier waarop jij jezelf aan de wereld laat zien? Inspireer jij anderen om in hun grootsheid te stappen? Helaas beantwoorden de meeste mensen minimaal één van deze vragen met NEE.

ANDERE OCHTEND, ZELFDE SCENARIO

Veel mensen springen op het moment dat hun wekker afgaat gelijk op de automatische piloot; onder de douche, ontbijt opeten, planning met partner of huisgenoten bespreken (wie doet de boodschappen, wie moet hoe laat weg en komt hoe laat thuis, wie haalt de kinderen op), naar het werk reizen en beginnen aan een stressvolle werkdag. Het merendeel van de week maken mensen zich in hun hoofd zorgen over de dingen die ze niet gedaan hebben terwijl ze zich naar huis haasten, in plaats van dat ze zich tevredenheid voelen over de dingen die wel gelukt zijn. In veel gevallen hebben we tegen de tijd dat we thuis komen na een werkdag al het beste van onszelf gegeven. Onze partners, kinderen, familieleden en vrienden krijgen wat er nog over is. Leeg en gestrest vallen we in slaap en liggen we daarna wakker omdat we massaal slaapproblemen hebben, totdat de wekker een verlossend signaal geeft door weer af te gaan; andere ochtend, zelfde scenario

JEZELF MEER GEVEN DAN DIT

Herken jij dit? Als dat zo is, dan geef jij jezelf echt te weinig. Je weet dat je veel meer verdient. Het leven is niet bedoeld om moe en gestrest te zijn. Het goede nieuws is dat er een andere weg is.

Mindful personal leadership is all about you. How well can you master your attention? How well do you know yourself? How well do you consciously choose your words and behavior?

Mindful persoonlijk leiderschap gaat om het ontwikkelen van een hoog niveau van zelfbewustzijn waardoor wijsheid en zelfmanagement ontstaan en waardoor jij het beste van jezelf kunt geven in alle aspecten van jouw leven.

Het is een staat van zijn, waarmee je automatisch ook anderen inspireert om in hun grootsheid te stappen. Mindful persoonlijk leiderschap verbetert aandacht, vaardigheden en emotionele intelligentie aanzienlijk, waardoor je jouw persoonlijke en professionele leven op uitzonderlijke manieren kunt optimaliseren. Zoals Aristoteles al zei “Knowing yourself is the beginning of all wisdom”.

MET DEZE 3 EENVOUDIGE STAPPEN KUN JE MINDFUL PERSOONLIJK LEIDERSCHAP ONTWIKKELEN

STAP 1: BALANS

Ons moderne leven is over het algemeen snel en iedereens agenda lijkt over te stromen. De buitenwereld gaat niet veranderen. Waarschijnlijk wordt deze alleen maar sneller. We moeten dus betere manieren vinden om innerlijke rust te bereiken en te behouden terwijl de wereld om ons heen druk en dynamisch is. Door onze bewuste aandacht te trainen kun je beginnen om meer balans te vinden tussen actie en ontspanning. Zo begin je hiermee:

 • Breng je focus naar jouw lichaam en alle sensaties die je in je lichaam kunt waarnemen. Gun jezelf de tijd om echt contact te maken met jouw lichaam.
 • Breng op een vriendelijke manier je aandacht naar jouw ademhaling.
 • Wees je gewaar van iedere inademing en iedere uitademing.
 • Er komt een moment dat je afdwaalt; het is heel natuurlijk om afgeleid te raken door onze eigen gedachten.
 • Wanneer je hiervan gewaar wordt, verzamel je jouw aandacht weer.
 • Dan breng je je aandacht weer terug naar je lichaam en naar je adem.
 • Dit proces blijf je herhalen.

Met deze oefening train je jouw aandacht en concentratie. Het ziet er op papier makkelijk uit, toch is het in werkelijkheid uitdagender dan het lijkt. Het is zo normaal om af te dwalen in gedachten dat het lastig is om je focus te behouden en het is moeilijk om constant je aandacht weer te verzamelen. Hierdoor wordt een simpele oefening een grote uitdaging als het erop aan komt om hier een nieuwe gewoonte van te maken. Het is echter wel noodzakelijk om de vruchten van je training te kunnen plukken. Wat je dus moet doen is: oefenen, oefenen, oefenen!

STAP 2: HELDERHEID

Wanneer je helderheid hebt, ben je in staat om bewuste keuzes te maken. Je bent je bewust van wat je doet, hoe je het doet, en meest belangrijk, waarom je het doet. Je weet de antwoorden op de vragen: “Wat zijn mijn persoonlijke waarden?” “Wat zijn mijn talenten en hoe kan ik deze voeden?” “Wat geeft mijn leven betekenis en waarvan leef ik echt op?” “Hoe wil ik mijn kostbare tijd en energie spenderen en met wie?”. Dit zijn voor ons allemaal fundamentele zaken om helderheid over te hebben. Wat doe jij vandaag om helderheid te hebben voor jezelf?

Om je bewustzijn en helderheid te verbeteren kun je vandaag beginnen door de ervaringen van je zintuigen, gedachten en emoties op te merken:

 • Focus eerst op je lichaam.
 • Met geduld en gemak breng je jouw aandacht naar jouw ademhaling.
 • Merk op wat er van moment tot moment gebeurt.
 • Je zult opmerken dat er afleidingen ontstaan door de ervaringen van jouw zintuigen; geluiden, geuren, smaken, beelden, gevoelens, gedachten en emoties die opkomen en weer gaan.
 • Wanneer je opmerkt dat je bent afgedwaald begin je deze oefening weer opnieuw>
 • Dit blijf je herhalen.

Wanneer je dit vaak doet, wordt het een nieuwe routine en je zult opmerken dat jouw zelfbewustzijn toeneemt. Je zult met meer helderheid zien wat echt belangrijk voor jou is en beginnen om meer bewuste keuzes te maken. Je innerlijke staat opmerken, je ervaringen duidelijker zien en meer inzicht en helderheid hebben in je automatische reactiepatronen.

Een hoog niveau van zelfbewustzijn stelt je in staat om jezelf op een diepere manier te begrijpen, om je acties en gedrag met meer wijsheid te kiezen en je zelfmanagement verder te ontwikkelen. Dit heeft positieve effecten op jouw motivatie, planning en veerkracht. Jouw persoonlijk leiderschap neemt toe en transformeert ook de manier waarop je communiceert en met anderen omgaat.

STAP 3: FOCUS

Wanneer je weet wie je bent, je purpose duidelijk is en je helderheid hebt over wat jouw betekenis geeft in je leven, is het belangrijk om focus te hebben. Dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Het leven heeft nou eenmaal ups en downs en we zullen altijd uitdagingen tegenkomen. Wat staat jou in de weg om je beste zelf te zijn? Wat blokkeert jou om jezelf te laten zien in de wereld om de manier die jij wilt?

Focus gaat om aandacht, concentratie, het stellen van prioriteiten en aanpassing wanneer dit nodig is – het is een persoonlijke houding van inzet. Focus is een essentieel ingrediënt van mindful persoonlijk leiderschap. Concentreer je op wat er overwonnen dient te worden zodat je de weg naar succes kunt bewandelen.

3 stappen: balans, helderheid en focusHet is makkelijk te onthouden: Balans, helderheid en focus! Deze drie, eenvoudige stappen zullen je ver brengen op je pad naar mindful persoonlijk leiderschap. Wat echt nodig is: oefening, oefening en oefening!