Mindfulness en meditatie wordt de laatste jaren steeds normaler. Waar er 10 jaar geleden over het algemeen nog een beetje raar gekeken werd als je het over mindfulness had en mensen het zweverig vonden, is dat vooroordeel langzaam toch echt aan het verdwijnen. Op steeds meer kantoren en werkplekken wordt openlijk gesproken over mindfulness en meditatie. Ik grap wel eens dat steeds meer mensen ‘uit de kast komen’ en elkaar vertellen over hun beoefening. Ik maak vaak mee dat mensen toch erg verbaasd zijn wanneer ze deze kant van collega’s ontdekken (en dan bedoel ik natuurlijk dat ze op een positieve manier verrast zijn). Meer en meer werkgevers bieden mindfulness sessies, workshops en trainingen aan om hun personeel te inspireren en soms wordt er zelfs een ruimte ingericht waar mensen zich even kunnen terugtrekken en kunnen mediteren gedurende hun werkdag. Ik word zo blij van deze ontwikkeling.

MINDFULNESS BETEKENT AANDACHT

De kortste uitleg is dat mindfulness aandacht betekent. Je kunt er ook andere woorden voor gebruiken zoals bewustzijn of aanwezigheid. Als ik in het Engels zou vragen “Can you open the door mindfully?” zou ik je vragen of je de deur met aandacht wilt openen.

VAN DE AUTOMATISCHE PILOOT NAAR MEER BEWUSTZIJN

Waarom is aandacht zo belangrijk? Omdat we leven in een dynamische, drukke maatschappij. We leven op een hoog tempo, zeker in de grote steden. Volgens recent onderzoek leven we bijna 50% van de dag op de automatische piloot en zijn we constant dingen aan het doen, constant bezig. Als we op de automatische piloot staan, zijn we in ons hoofd vaak met hele andere dingen bezig dan met waar we op dat moment fysiek aanwezig zijn. Je zit vast zelf ook wel eens in een vergadering terwijl je in je hoofd al bezig bent met wat je na de vergadering nog allemaal moet of gaat doen. Of misschien herken je dat je nog met je werk bezig bent terwijl je ook met je kind aan het spelen bent.

MENS ZIJN IS FANTASTISCH EN OOK GEWOON BEST INGEWIKKELD

Hoe mooi is het om een mens te zijn en te kunnen en ervaren wat wij allemaal kunnen? We leven in een fantastische tijd, met meer mogelijkheden en kansen dan we ooit gehad hebben. Tegelijkertijd zijn er ook enorme uitdagingen. Want hoe moeten we omgaan met al die snelheid, drukte en stress? Hoe blijf je bij jezelf als je te hoge verwachtingen van jezelf hebt en allerlei anderen ook van alles van je willen? Hoe blijf je bij jezelf als je uitdagingen tegenkomt in je leven? Als je gezondheid even niet mee zit, als je werk niet lekker loopt, als je partner je verlaat of alles tegelijk in het honderd loopt? Hier zijn natuurlijk geen kant en klare antwoorden voor, want het hangt af van heel veel factoren. Wat zeker meehelpt in zulke situaties is om aandacht, bewustzijn en aanwezigheid te hebben, omdat je hiermee de helderheid kunt hebben om bewuste keuzes te maken. Je maakt dat andere keuzes dan wanneer je op de automatische piloot staat en je jezelf sneller en vaker voorbij loopt.

MINDFULNESS EN MEDITATIE OP KANTOOR; STRESSREDUCTIE EN OPTIMALISATIE

Op werkplekken wordt mindfulness en meditatie vaak aangeboden als inspiratie om anders met stress en drukte om te gaan en te leren hoe je goed voor je eigen welzijn en dat van anderen kunt zorgen. Vooral ook omdat steeds meer mensen uitvallen met klachten door stress, overspanning, burn-out en depressie. Maar dit is zeker niet de enige reden, mindfulness en meditatie zijn namelijk ook heel verrijkend als je geen stress gerelateerde klachten hebt. Met mindfulness en meditatie train je jezelf om minder op de automatische piloot te staan en meer bewuste aandacht te hebben. Je traint letterlijk je brein, waardoor het makkelijker is om je te concentreren en focus te hebben. Je bent minder snel afgeleid en hebt meer helderheid. Door deze helderheid heb je bijvoorbeeld beter overzicht over het grotere geheel, onthoud je dingen beter en is het makkelijker om sneller beslissingen te maken. Door meer zelfbewustzijn kun je jezelf optimaliseren, zowel persoonlijk als zakelijk.

De komende jaren zullen nog veel meer bedrijven ruimte maken voor stilte op de werkvloer en ik geniet er enorm van om bij te dragen aan deze ontwikkeling. Ben je nieuwsgierig naar wat mindfulness en meditatie wel of niet voor jouw organisatie kan betekenen, neem dat vooral contact met mij op, ik ga graag met je in gesprek.