Bedrijven als Google, SAP en Apple weten het al jaren: het trainen van mindfulness binnen bedrijven werkt. Maar waarom eigenlijk?

Mindfulness draagt bij aan de algemene gezondheid en het welzijn van werknemers en staat in directe verbinding met het succes en de duurzaamheid van organisaties. Het beoefenen van mindfulness heeft een positieve invloed op bedrijfsresultaten doordat medewerkers meer zelfbewustzijn ontwikkelen, (persoonlijk) leiderschap versterken en beter samenwerken.

Uitdagingen binnen organisaties

Organisaties hebben te maken met een grote diversiteit aan uitdagingen. Als een organisatie niet goed reageert op deze uitdagingen kan dit een negatief effect hebben op bedrijfsresultaten en zorgen voor een ongezonde bedrijfscultuur. Dit heeft duidelijke effecten zoals stress, burn-outs en ziekte en verzuim. Ook kenmerkt een ongezonde bedrijfscultuur zich door een gebrek aan zelfkennis, talent en potentieel dat niet optimaal wordt ingezet, gebrek aan betrokkenheid, verminderde aandacht en een gebrek aan effectiviteit en creativiteit. Ook is er meer kans op conflicten en ongewenst gedrag op de werkvloer.

Vanuit een groter perspectief is er tussen bedrijven een ‘war for talent’ gaande, waar wordt gestreden om de beste reputatie. Het bedrijf met de beste reputatie heeft de grootste kans om talent aan te trekken. Ook duurzaamheid is iets waar bedrijven mee worstelen. Hoe behoud je talent en hoe zorg je dat de beste mensen samen aan de groei van de organisatie kunnen werken? Het centraal stellen van het welzijn van medewerkers zorgt ervoor dat een bedrijf interessant is om voor te werken en dat mensen er ook graag blijven werken.

Toekomstgerichte organisaties

Gelukkig worden persoonlijke ontwikkeling, professionele ontwikkeling en gezondheid steeds belangrijker op de werkvloer. Toekomstgerichte leiders en werknemers willen voor een bedrijf werken waar zij trots op zijn en waar zij zich optimaal kunnen ontwikkelen. Waar het een aantal jaren geleden ging om grote titels, hoge salarissen en dikke auto’s, willen nieuwe generaties groeien als mens en op een positieve manier bijdragen aan de maatschappij.

Een organisatie wordt gevormd door de mensen die hier werken. Voor het succes en de duurzaamheid van de organisatie zijn een gezamenlijke purpose, de cultuur en de strategie van het bedrijf van groot belang. Het beoefenen van mindfulness kan hier significant aan bijdragen. Ben je benieuwd hoe je mindfulness binnen jouw organisatie kunt toepassen? Download dan mijn ebook waarin ik je alles vertel over corporate mindfulness.