Je werk bestaat vaak uit een aaneenschakeling van to-do’s, vergaderingen, deadlines en afspraken. Grote kans dat je stress voelt, werkdruk ervaart en het idee hebt dat je door moet gaan. Als je je zo voelt is er tussenuit gaan misschien wel het laatste waar je aan denkt. Toch is dat juist wat je nodig hebt als je een druk en stressvol (werk)leven hebt. En dat hebben we tegenwoordig bijna allemaal!

Uit onderzoek blijkt dat we steeds meer stress en werkdruk ervaren. Chronische stress is zelfs de nummer 1 beroepsziekte in Nederland. Om goed te blijven functioneren is het van essentieel belang dat je af en toe even op de pauzeknop drukt. Zo kun je weer tot jezelf komen en jezelf fysiek, mentaal en emotioneel weer opladen. Het hoeft geen lange vakantie te zijn: een paar dagen er tussenuit kan al genoeg zijn om helemaal op te laden.

Je dagdroomt vast wel af en toe van een langere vakantie en je weet ook dat er even tussenuit gaan heel goed voor je zou zijn. Toch gebeurt het al snel dat je die time-out toch niet neemt. Misschien heb je te veel werk liggen, heb je allerlei verplichtingen en heb je het gevoel dat je onmisbaar bent op de werkvloer. Of voelt het alsof je eigenlijk geen vrij mag nemen? In sommige organisaties heerst een cultuur van hard werken en is vrij nemen ongewoon of zelfs een teken van zwakte. Hier is het credo: overuren maken en weinig vakantiedagen opnemen. Het kan ook zijn dat je het gevoel hebt dat je helemaal geen vakantie nodig hebt: je hebt plezier in je werk en ziet het nut van ‘er even tussenuit gaan’ niet zo in.
 

Waarom is het voor business professionals zo belangrijk om er even tussenuit te gaan?

 
Het is eigenlijk bizar dat het soms zo lastig is om een paar dagen vrij te nemen. Er zijn namelijk zoveel voordelen van er even tussenuit gaan: je vermindert spanning en stress, je komt in balans en je kunt slaapproblemen en burn-out klachten voorkomen. Een paar dagen er tussenuit kan al echt helpen om mentaal/emotioneel stabiel te blijven, je gezondheid goed te houden en je slaapritme weer op orde te krijgen.

Het is belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Eenvoudig gezegd laad je jouw batterij gewoon op als je even rust pakt. Veel ziektes sluipen er langzaam in en voel je niet bewust ontwikkelen. Vooral als je jong bent ga je vaak over je grenzen heen. Soms heeft dit geen directe consequenties, maar ontwikkel je toch langzaam klachten die bijvoorbeeld kunnen leiden tot een burn-out.

Als je het gevoel hebt dat je een minder goede werknemer bent als je vakantie neemt is het goed om je te realiseren dat vakantie nemen je juist een betere werknemer maakt. Werknemers die vakantie nemen zijn over het algemeen productiever, meer tevreden over hun werk en blijven langer bij een bedrijf. Daarbij komt dat je de meest creatieve ideeën meestal niet op kantoor opdoet, maar juist daarbuiten.
 

Werknemers die vakantie nemen zijn over het algemeen productiever, meer tevreden over hun werk en blijven langer bij een bedrijf

 
Er zijn steeds meer bedrijven die het belang van vakantie voor hun werknemers in gaan zien. Bedrijven als Netflix, Virgin en LinkedIn geven hun werknemers bijvoorbeeld een ongelimiteerd aantal vakantiedagen. Dit houdt in dat werknemers zelf bepalen hoe vaak en wanneer ze vrij nemen, zolang ze het werk wat ze moeten doen maar gedaan krijgen.

Als je echt de voordelen van een vakantie wilt benutten is het helemaal goed als je tijdens je vakantie aandacht besteed aan mindfulness. Uit onderzoek is gebleken dat mensen na een vakantie minder stress ervaren en een verbeterd immuunsysteem hebben. Mensen die in hun vakantie tijd staken in mindfulness activiteiten – zoals mediteren, yoga en zelfreflectie – hadden tot tien maanden na hun vakantie minder last van stress en sombere gevoelens!
 

Tips voor een mindful vakantie

 
Een paar dagen vrij nemen is niet zo effectief als je nog steeds met je werk in je hoofd zit of steeds je e-mails blijft checken. Hoe zorg je ervoor dat je ook echt vrij hebt als je op vakantie gaat?

  • Zorg ervoor dat je werk goed is afgerond voor je op vakantie gaat. Je kunt misschien niet alles afkrijgen: plan deze zaken in voor na de vakantie en communiceer dit eventueel met je collega’s.
  • Boek je vakantie ver vooruit: zo hoef je je niet schuldig te voelen tegenover je werkgever en kun je beter om je vakantie heen plannen.
  • Laat je werkruimte netjes achter en zorg dat je mailbox leeg is.
  • Stel een out of office in op je email/voicemail waarin je duidelijk maakt dat je echt niet bereikbaar bent. Schakel eventueel iemand in die in geval van nood gebeld/gemaild kan worden. Zie hier 9 tips voor een goed out of office reply.
  • Schrijf tijdens je vakantie je gedachten op in een notitieboekje. Zo zorg je ervoor dat je eventuele werk gedachten van je af kunt schrijven en kun je de indrukken en gedachten die je op je vakantie ervaart nog bewuster ervaren.

Out of Office Retreat

 
Als jij ook behoefte voelt om tot jezelf te komen en er een paar dagen tussenuit te gaan, ga dan 23 en 24 mei met Youki en het Oplaadpunt mee naar een heel bijzonder retreat in de kop van Noord-Holland. Omgeven door rust en natuur wordt je getraind in mindfulness en krijg je praktische tools aangereikt om deze mindfulness technieken toe te passen in je zakelijke en persoonlijke leven. Na deze twee dagen begint een 4 weekse periode met online ondersteuning en wordt je geholpen om wat je hebt geleerd op een praktische manier te integreren in jouw dagelijkse leven.