09 januari, het jaar is nog maar net begonnen. Doe jij aan goede voornemens? Ik geloof niet echt in goede voornemens op de traditionele manier. Bij de meeste mensen falen goede voornemens al in de eerste 2 weken van januari. Vaak blijken ze al snel onrealistisch te zijn, is er toch veel meer inzet nodig dan ingeschat was of worden de nieuwe voornemens gewoon vergeten omdat er onvoldoende aandacht voor is. Op deze manier komt er natuurlijk niets van terecht. Waar ik wel in geloof, is dat wanneer je echt helder voor jezelf hebt wat echt belangrijk voor je is en je ook weet waarom, dit voldoende motivatie kan zijn om ook echt te bereiken wat je graag wilt.

HELDERHEID

Het is enorm belangrijk om helder voor jezelf te hebben wat echt belangrijk is voor jou dit jaar. Vaak zijn er een heleboel dingen heel belangrijk, maar wat is nou echt het meest belangrijk? Stel jezelf een aantal keer de vraag: “Wat is echt belangrijk voor mij dit jaar?”. Onderzoek je grootste verlangen. Wat wil je het allerliefst? En waarom is dit zo belangrijk voor jou? Wat zal er veranderen in je leven wanneer je dit bereikt? Hoe bereid ben je om hier tijd en energie in te steken? Wat ben je bereid om op te geven om dit te bereiken? Ga echt naar de kern van wat het meest belangrijk voor je is. Concretiseer wat jij echt belangrijk vindt tot maximaal 3 duidelijke doelen voor 2020. 1 of 2 concrete doelen is nog beter, zodat je hier al je focus naar toe kunt brengen. Het zal je helpen om keuzes en beslissingen te maken, omdat je altijd zult weten wat het meest belangrijk voor jou is. Omschrijf wat je er precies mee bedoelt, wanneer je het bereikt zult hebben en ook hoe jij je zult voelen wanneer je dit daadwerkelijk bereikt hebt. Durf te kiezen.

TOP OF MIND & GEVOEL

Wanneer jouw doelen concreet zijn is het belangrijk dat je dit blijft onthouden. Het klinkt super simpel, maar de realiteit is dat we het gewoon snel vergeten. Life gets in the way zeg maar. In alle dagelijkse activiteiten zakt het gewoon naar de achtergrond, omdat er zich constant dingen aandienen die ook belangrijk zijn en dienen te gebeuren. We raken op de automatische piloot, in de doe-modus en staan niet meer actief stil bij waarom we dingen doen en of ze wel of niet bijdragen aan het bereiken van wat we echt willen. Daarom is het belangrijk dat we zorgen dat hetgeen dat echt belangrijk voor ons is top of mind blijft en ook top of ons gevoel. Blijf contact maken met waarom het zo belangrijk voor je is. Hoe zou jij je voelen wanneer je dit echt bereikt? Zorg voor reminders. Schrijf het op een papier en hang dat ergens op waar je het iedere dag ziet. Plak overal post-it’s. Zet herinneringen in je telefoon. Schrijf iedere dag in een dagboek. Neem het mee in je meditatie. Praat erover met je coach, partner, vrienden of familie. Kies reminders die bij jou passen, zodat het ook daadwerkelijk top of mind en gevoel blijft.

CONCRETE STAPPEN

Deel je grotere doel(en) op in kleinere stappen. Als het doel te groot is wordt het al snel ongrijpbaar. Als dingen ongrijpbaar zijn lijken ze onrealistisch en waarom zou je tijd en energie steken in iets dat ergens eigenlijk onhaalbaar lijkt en voelt? Zorg dat je op zo een manier concrete stappen formuleert dat deze stappen wel haalbaar zijn en dat je echt motivatie voelt om hier helemaal voor te gaan. Zorg dat je deze kleinere stappen in één of twee weken kunt bereiken. Het zal je een goed gevoel geven wanneer je merkt dat je progressie maakt en het zal je motivatie verhogen om met je volgende concrete stap aan de slag te gaan.

EVALUEER

Zorg dus dat je voldoende tijd en energie besteed aan wat echt belangrijk voor jou is. Evalueer zelf hoe dat gaat. Waar gaat jouw tijd en energie heen? Lukt hetgeen je met jezelf hebt afgesproken? Wat werkt wel en wat werkt niet? Moet je iets bijstellen? Ik raad je aan om dit dagelijks te doen en ook een wekelijkse, maandelijkse, kwartaal en jaarevaluatie te doen. Klinkt misschien allemaal veel, maar in werkelijkheid valt het allemaal wel mee. Bovenal helpt het je om jouw waardevolle tijd en energie daadwerkelijk te besteden aan wat echt belangrijk voor jou is en zul je dat ook echt bereiken. Maak er een magisch 2020 van!