Succes: vrijwel iedereen streeft ernaar en toch bereiken veel mensen het succes dat ze voor ogen hebben niet. Er zijn – zonder dat je het zelf doorhebt – namelijk veel dingen die jouw succes in de weg kunnen staan.

Misschien besteed je te weinig aandacht of energie aan wat je wilt bereiken of sta je niet stil bij wat het precies is dat je wilt bereiken. Misschien laat je je bewust of onbewust tegenhouden door negatieve gedachten en maak je jezelf wijs dat je de kennis en vaardigheden mist om echt succesvol te zijn. Of je houdt jezelf tegen door het gevoel dat succes vooral voor anderen is weggelegd en niet voor jou.

Misschien geloof je juist wel in je eigen succes en heb je zelfs prioriteiten en doelen gesteld en strategieën ontwikkeld, om vervolgens nooit echt in actie te komen en ‘het leven er tussen te laten komen’.

Je bent te druk, je wordt afgeleid, je haalt jezelf naar beneden of je hebt een ander excuus: allemaal redenen om je focus te verliezen en jouw diepste wensen en verlangens niet waar te maken en jouw succes mis te lopen.

Om wel succes te bereiken wil ik je graag helpen om jouw definitie van succes duidelijk te krijgen en hier doelgericht mee aan de slag te gaan.

Begin met aandacht

Om te beginnen wil ik je vragen een kleine oefening te doen. Door deze korte oefening creëer je een moment voor jezelf en merk je misschien dat je gedachten iets rustiger worden:

 • Doe je ogen dicht en neem een momentje om met jezelf in te checken
 • Breng je aandacht naar je hoofd en ontspan de spieren in je gezicht
 • Breng dan je aandacht naar je schouders, je armen en je handen en langzaam verder naar je benen en je voeten
 • Voel bewust hoe je in en uit ademt

Je kunt jezelf nu de volgende drie vragen stellen:

 • Wil ik van 2018 een succes maken?
 • Vind ik mijzelf dit succes waard?
 • Waarom zou ik van 2018 geen succes maken?

Neem je antwoorden als inzicht aan als meer helderheid voor jezelf. Neem dan bewust de tijd en aandacht om voor jezelf te onderzoeken wat succes eigenlijk voor jou betekent. Dit is heel belangrijk.

Wat betekent succes voor jou?

Er bestaan veel misverstanden over succes. Het is belangrijk dat jij voor jezelf duidelijk krijgt wat succes voor jou betekent. Iedereen heeft hier zo zijn eigen ideeën over. Is succes iets dat je bereikt in het leven? Moet je iets voor een bepaalde leeftijd bereiken om succesvol te zijn? Gaat succes om status, geld of ander bezit? Of gaat het om hele andere dingen?

Er is geen eenduidig definitie voor succes. Succes is iets ontzettend persoonlijks. We zijn allemaal verschillend en we hebben allemaal andere dromen, verlangens en meetwaardes voor succes. Dat betekent dat niemand voor jou kan bepalen wat succes is. Alleen jij kunt voor jezelf bepalen wat succes is. Om dit te doen en voor jezelf te bepalen wanneer jij succesvol bent, zul je jezelf goed moeten kennen en eerlijk tegen jezelf moeten zijn. Dat klinkt een stuk makkelijker dan het in werkelijkheid is.

Het woord succes komt van het Latijnse werkwoord succedere dat onder andere lukken en slagen betekent.

In het woordenboek is de definitie van succes: goede afloop, uitkomst of uitslag.

Wanneer vind jij dat iets goed afloopt, een goede uitslag of uitkomst heeft, lukt of slaagt?

Meet succes volgens je eigen maatstaven

Het is belangrijk dat jij jouw succes meet volgens jouw eigen maatstaven. Wat houdt dat in? Algemene gedachten en overtuigingen of andermans meningen zijn vaak (on)bewust veel belangrijker voor ons dan ze zouden moeten zijn. Wat echt belangrijk is, is wat jij vindt. Hoe voel jij je? Wat denk jij? Wat wil jij? Dat is waar het om gaat.

Een aantal jaren geleden ging succes voor mij persoonlijk voornamelijk over wat ik dacht dat ik moest bereiken in het leven: een promotie, een nieuwe auto, een koopwoning en het bedrag op mijn bankrekening. Tegenwoordig gaat succes voor mij vooral over wie ik ben als mens en over persoonlijke ontwikkeling. Over in contact staan met mijn gevoel en mijn zingeving.

Toch val ik regelmatig in oude patronen en ben ik opeens toch bezig met andere dingen najagen. Als ik dat merk neem ik de tijd om met mezelf in te checken, zodat ik weer contact kan maken met wat echt belangrijk voor mij is. Dit is voor mij zo waardevol. Dit gun ik iedereen, jou ook.

Om duidelijk te krijgen wat succes voor jou persoonlijk betekent en van 2018 een succes te maken is het heel belangrijk om jezelf een aantal vragen te stellen, zoals;

 • Wat betekent succes eigenlijk voor mij?
 • Wat vind ik echt belangrijk?
 • Wat zegt mijn gevoel?
 • Wat geeft mij de meeste zingeving en betekenis in mijn leven?
 • Wanneer weet ik dat ik succes heb bereikt?

Concreet stappenplan

Je hebt nu wat beter voor ogen wat succes voor jou betekent. Wanneer je echt doelgericht aan de slag wilt gaan heb ik in het E-book dat je onderaan deze blog kunt downloaden voor jou een stappenplan beschreven dat je helpt om van 2018 een succes te maken. De 7 concrete stappen helpen jou om nog meer duidelijkheid te krijgen over wat succes voor jou betekent en dit om te zetten naar een strategie.

Houd het simpel

Als je met het E-book aan de slag gaat is mijn advies is om het simpel en overzichtelijk te houden voor jezelf. Wanneer je je doelen te groot en uitgebreid maakt verzand je al snel in onduidelijkheden of raak je overweldigd. Dan is het gevaar dat je strategie je energie kost in plaats van geeft. Dan krijg je er weerstand tegen en zul je er minder actief mee zijn of het helemaal links laten liggen. Er ligt een grote waarde en kracht in het simpel houden van dingen.

Doe het samen

Ik raad je aan om je strategie met iemand te delen. Doe dit met iemand die het beste met jou voor heeft en jou kan helpen om jouw doelstellingen te bereiken.

Ik ben zelf coach en ik raad je dan ook zeker aan om met een coach te werken. Een coach kan je begeleiden in het proces en je constant helpen om duidelijkheid te creëren en je accountable te houden. Dit werkt heel goed om echt voor je doelen te gaan! Als je op dit moment geen coach wilt is het alsnog zinvol om je doelstellingen met iemand te delen. Denk aan een familielid, vriend, kennis of collega waar jij je voortgang mee kunt delen. Het is heel waardevol en motiverend om te praten over wat je belangrijk vindt, wie je wilt zijn en wat je wilt bereiken. Het zal je nog meer duidelijkheid geven en inspireren om het beste van jezelf te geven.

Ik wens je heel veel plezier met het E-book. En een gezond, gelukkig en succesvol 2018. Je bent het waard!

Laat in de comments achter wat jouw doelen zijn of vertel hoe jij van 2018 een succes gaat maken!